planteÎn anotimpul rece avem nevoie de o stimulare imunitară de calitate, care să ne ajute corpul să treacă blând şi uşor peste afecţiunile respiratorii, urinare şi alte probleme de sănătate apărute în această perioadă.

Plantele sunt cele care ne pot aduce beneficii importante în acest proces de creştere a imunităţii.

Cea mai cunoscută plantă imunostimulatoare este Echinacea purpurea care stimulează sistemul de autoapărare a organismului prin mobilizarea leucocitelor şi mărirea activităţii fagocitozei realizând creşterea nespecifică a rezistenţei organismului la infecţii, prin inhibiţia multiplicării viruşilor şi prin stimularea producerii de interferon.

Preparatele cu suc proaspăt de Echinacea sunt cele mai potrivite pentru administrarea cu cel puţin o lună înainte de expunere la vremea rece, minim două săptămâni, maxim două luni de zile în cazul persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire.

Aloe vera (Aloe barbadensis Mill.) este o plantă cu multiple efecte asupra organismului, întăreşte capacitatea sistemului imunitar şi stimulează regenerarea celulară, are acţiune antiinfecţioasă, antibacteriană, antiparazitară, antivirală şi de detoxifiere generală.

Astragalus membranaceus este o plantă exotică cu conţinut ridicat de polizaharide cu acţiune imunostimulantă.

Uleiul esenţial din frunzele Arborelui de ceai, (Ti-tree, Melaleuca alternifolia) are efect imunostimulator, antibacterian, antiviral şi antifungic.

Busuiocul (Ocimum basilicum) stimulează sistemul imunitar în guturai, gripă, boli infecţioase.

Se pare că fructele Caisului (Prunus armeniaca) acţionează şi în sensul creşterii imunităţii organismului.

Cimbrul de grădină (Thymus vulgaris) întăreşte sistemul imunitar, poate fi folosit ca şi condiment în mâncare, ca ulei esenţial, tinctură, infuzie.

Preparatele pe bază dc frunze de Coacăz negru (Ribes nigrum acţionează şi asupra celulelor imunocompetente, iar uleiul din seminţe de Coacăz negru ar putea fi utilizat pentru creşterea activităţii sistemului imunitar.

Uleiul esenţial din frunze de Eucalipt (Eucalyptus globulus) are un efect imunostimulent, antibacterian, antiviral, antifungic, mucolitic, expectorant, dezinfectează aerul din încăperi şi alungă insectele.

Gălbenelele (Calendula officinalis) conţin polizaharide cu greutate moleculară mare, prin care stimulează sistemul imunitar în cazul infecţiilor virale. S-a constatat „in vitro”, acţiunea inhibitorie a extractelor de Gălbenele asupra virusului HIV.

Ginsengul (Panax ginseng, ginseng asiatic, ginseng coreean) contribuie la dezvoltarea imunităţii organismului, stimulând activitatea factorilor de imunitate.

Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) contribuie la sporirea imunităţii organismului, având şi calităţi anticancerigene.

Aromaterapia recomandă uleiul esenţial de Isop (Hyssopus officinalis) în numeroase afecţiuni printre care şi stimularea sistemului imunitar.

Uleiul esenţial din frunzele şi inflorescenţele de Oregano (Origanum vulgare) are şi el acţiune imunostimulentă, este un foarte bun efect antibacterian cu spectru larg, antiviral, antifungic şi antiparazitar.

Piperul negru (Piper nigrum) este întrebuinţat ca stimulator al imunităţii, are efect tonic, relaxant, depurativ, antiseptic.

Şofrănelul (Carthamus tinctorius) este o plantă din familia compozitelor cu acţiune în întărirea imunităţii organismului.

Descoperiri recente arată că preparatele de Trifoi roşu (Trifolium pratense) sunt şi un agent de stimulare a imunităţii organismului.

Vâscul (Viscum album) stimulează sistemul imunitar şi inhibă tumorile.

Surse:

- Orientări moderne în fitoterapie şi aromaterapie – vol. I – Noţiuni generale – Viorica Istudor

- Pledoarie pentru viaţă lungă: Sănătate prin seminţe, legume şi fructe – Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu

- Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z – Ovidiu Bojor, Ed. Fiat Lux

- Dicţionarul plantelor de leac – Felicia, Ed. Călin

- Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale