bradut fructeSărbătorile de iarnă sunt considerate a fi cea mai frumoasă perioadă a anului, odată cu Crăciunul, în fiecare an renaştem odată cu Pruncul Iisus! Deci, ar trebui să fim plini de iubire şi recunoştinţă, iubire de sine şi de aproapele nostru.

Dar, uităm să ne iubim şi să fim fericiţi atunci când ne îmbuibăm cu toate mâncărurile de pe masa de Crăciun, fără să ne gândim la consecinţe, de multe ori foarte grave, care necesită prezentări la serviciul de urgenţă şi spitalizări cu tratamente şi costuri exorbitante!

De ce să nu fim puţin atenţi la ce, cât şi cum mâncăm şi bem!? De ce trebuie să terminăm toată mâncarea la o masă? Daca tot le-am gătit, să le mâncăm, nu?

Am putea încerca să împărţim masa tradiţională de Crăciun în 3 mese pe tot parcursul zilei. De exemplu, aperitivul să-l mâncăm dimineaţa, felul principal la prânz şi desertul la o cină timpurie sau o gustare de după-amiază.

Să evităm combinaţia grăsimilor cu alcoolul, combinaţia cărnii cu cartofi, orez, paste, pâine. Să ne amintim să consumăm legume crude sau murături la fiecare masă, fructe crude pe stomacul gol, cu 1 oră înainte sau la 3 ore după masă (nu ca desert), să bem apa între mese şi doar 1-2 pahare de vin la masă.

„Moderaţie” ar fi cuvântul cheie: să fim moderaţi în cantităţile de alimente sau de alcool consumate, să fim moderaţi în combinarea alimentelor şi a băuturilor. Senzaţia de saţietate apare la 10-20 minute după ce ne-am oprit din mâncat, aşa că trebuie să ne ridicăm de la masă înainte de a ne simţi plini. Creierul se satură din numărul de mestecări ale alimentului şi nu neapărat din cantitatea turnată direct pe gât. Digestia alimentului începe în gură, deci mestecatul îndelung până la starea semi-lichidă a bolului alimentar este imperios necesar!

O plimbare pe jos, în aer liber după masă ar fi extrem de benefică pentru o digestie sănătoasă!

Să ne iubim pe noi înşine, să ne iubim corpul şi să avem grijă să nu îl degradăm înainte de vreme! Să ne bucurăm de sărbători şi să fim sănătoşi şi fericiţi!

La mulţi ani!

Dr. Cătălina Rudencu