musetelMuşeţelul (Matricaria chamomilla L.)

Bogăţia în proprietăţi ale acestei plante ne face să o considerăm doctorul din fitoterapie.

Acţiuni şi indicaţii:

• antialergic şi antialgic prin lactone sesquiterpenice (matricina şi matricarina);
  • înlătură durerea prin heteroglicani;
  • efect antihistaminic, antiinflamator şi antiedematos prin chamazulenă, hidrocarbură sesquiterpenică din uleiul volatil de muşeţel (şi cu efect estrogenic de scurtare a ciclului menstrual);
  • efect antiinflamator prin flavonozide inhibitorii ale cicloxigenazei (kaempferolul) şi apigenol;
  • sedativ al sistemului nervos central prin esterii din uleiul volatil Chamomillae romanicae aetheroleum (36-40% angelat de izobutil, 13% pinocarvonă);
  • antispastic la nivelul stomacului, ficatului, rinichiului, bilei, duodenului şi intestinelor. Efectul antispastic al unor extracte obţinute din flori, al uleiului volatil (bisabolol) este comparativ cu cel al papaverinei.
  • antiinfecţios (bacteriostatic) asupra Trichomonas vaginalis, staphylococului;
  • antiseptic;
  • aplicaţiile muşeţelului în tratamente cosmetice ca tonic capilar, având efect emolient, carminativ, cicatrizant, băile în infuzie de muşeţel cu efect sudorific.

Infuzia de muşeţel se poate folosi în uz intern în tratamentul diareei, colicilor, balonărilor, bolilor de ficat, de rinichi, astmului bronşic la copii, stărilor gripale, răcelilor, dismenoreei, conjunctivitei, abceselor dentare, stomatitelor, laringitelor, amigdalitelor, dermatozelor inflamatorii, inflamaţiilor hemoroidale, inflamaţiilor vaginale, pruritului vulvar.

Infuzia în uz extern (aplicaţii locale) se foloseşte în stările inflamatoare ale pielii şi mucoaselor, în bolile microbiene ale pielii, ale cavităţii bucale şi ale gingiilor (stomatite, afte, ulceraţii, eczeme, hemoroizi, răni vechi, arsuri).

Sub formă de inhalaţii, se recomandă în inflamaţiile şi iritaţiile tractului respirator.

Sub formă de băi şi irigaţii, se recomandă în inflamaţiile ano-genitale.

Tot pentru uz extern se mai folosesc tinctura şi uleiul de muşeţel.

În combinaţie cu menta, muşeţelul este extrem de eficient în crampele stomacale.

Cu efect protector şi curativ în reacţiile interne sau externe produse de iradieri; se recomandă o cană de infuzie de muşeţel pe zi pentru radiologii şi bolnavii care recurg la radioterapie.

Mod de preparare şi administrare:

Sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Pentru tratamentul extern se recomandă o infuzie preparată din 3-4 linguri la 1/2 litru apă.

Surse:

- Orientări moderne în fitoterapie şi aromaterapie – vol. I – Noţiuni generale – Viorica Istudor

- Pledoarie pentru viaţă lungă: Sănătate prin seminţe, legume şi fructe – Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu

- Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z – Ovidiu Bojor, Ed. Fiat Lux

- Dicţionarul plantelor de leac – Felicia, Ed. Călin

- Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale